Bayramda Her Öğün Et Tüketmeyin
Doktor muayenesinden laboratuvar hizmetlerine, yatılı bakımdan fizik tedavi ve rehabilitasyona kadar ihtiyacınız olan tüm sağlık hizmetlerini ayağınıza getiriyoruz.
Bir Adım Sıhhat, Kurban Bayramı’nda beslenmeyle ilgili birbirinden değerli tüyoları paylaşıyor. Bayramda et tüketiminin ölçüsünü dengeleyerek tek öğünde et tüketilmesini öneren Tek Adımda Sağlık Beslenme ve Diyet Uzmanı Bengi Bayer, “Etin yağını temizledikten sonra ızgarada veya fırında pişirin. Kızartılarak pişirilecek etler için domuz yağı veya tereyağı kullanmayınız. Kurban etini en az bir gün dinlendirin ve o şekilde tüketin” diyor.
Sevdiklerimizle buluştuğumuz ziyafet sofralarında leziz yemekler, tatlılar, ikramlar ve salatalar varken hiçbirimiz diyet yapmak istemiyoruz. Ancak bayramda sağlıklı ve istikrarlı beslenmediğimizde sadece kilomuz değil sağlığımız da etkileniyor. Bir Adımda Sağlık, Beslenme ve Diyet Uzmanı Bengi Bayer, Kurban Bayramı’nda et yemeklerinin sofralarda tartıldığına dikkat çekerek, “Her öğün kırmızı et yemek yerine tercih ettiğiniz bir öğünde et tüketerek sınırlandırmalıyız. Bu sayede fazla yağ tüketiminden, kolesterol alımından ve kalori alımından kaçınmış oluyoruz.”
Kızartmaya domuz yağı eklemeyin
Eti nasıl pişirdiğimiz, tükettiğimiz et miktarı kadar değerlidir. Görünen yağları temizlesek bile etin görünmeyen yağlarını ayırmanın mümkün olmadığını söyleyen Dyt, şunları kaydetti: Bu nedenle Bengi Bayer, etin yağını temizledikten sonra ızgarada veya fırında pişirilmesini öneriyor. Kavurma tekniği ile pişirilecek ette domuz yağı veya tereyağı kullanımından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Dyt. Bengi Bayer devam ediyor: “Pişirmeyi az yağlı, yapışmaz bir tavada yapmalısınız. Ayrıca eti kesimden sonra en az 1 gün dinlendirmelisiniz. Dinlenen et daha çabuk pişeceğinden besin kaybı olmaz, daha lezzetli olur. Ayrıca sindirim sorunlarına da yol açmaz. Ziyafette öncelik et ve tatlılara verildiği için lif alımı ikinci planda kalıyor. Etin yanına rengarenk salatalar ekleyerek hem lif alabilir hem de etin demir emilimini arttırabiliriz.”
Kurban eti nasıl saklanır?
Bayer, kurbanlık etlerin kullanım ölçülerine göre paketlenip kıymalı, kızartılmış ve haşlanmış olarak sınıflandırılmasını tavsiye ediyor ve şöyle devam ediyor: “Hemen tüketilmeyecek etler buzdolabı koşullarında muhafaza edilmeli, derin dondurucuya konulmalı veya kavrularak saklanmalıdır. . Kurbanlık etin raf ömrü kesilen parçanın kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle birlikte normal buzdolabı koşullarında 5-6 gündür. Daha uzun süre saklanması düşünülüyorsa, et -18C’de dondurucuda saklanmalıdır. Etin derin dondurucuda saklama süresi 6-9 ayı geçmemelidir.
Yeterince su içerseniz, tatlı isteklerinizi kontrol edebilirsiniz.
Havanın sıcaklığı da soğuk içeceklere olan ihtiyacı artırır. Gazlı ve şekerli içecekler yerine sade maden suyu, ayran, ev yapımı meyve suları veya soğuk çay ile bu ihtiyacın karşılanması sıvı tüketimine temel olacak ve gereksiz kalori alımının önüne geçecektir. Ancak su içmeyi ihmal etmeyin. Dyt, “Yeterli su tüketimiyle aşırı yemeyi önleyebilir ve artan tatlı isteğimizi kontrol edebiliriz” diyor. Bengi Bayer kendimize yasaklamak yerine porsiyon kontrolüne dikkat etmemizi öneriyor: “Tatlının en zor yanı porsiyon kontrolü yapamamak ve her gittiğimiz evde tatlı servis etmek…
Bayram ziyareti yapacağınız günlerde evde tatlı tüketmeyin. Şerbetli tatlılardansa sütlü tatlılara öncelik verin. Ziyaretlerde size sunulan her tatlıyı yemek zorunda değilsiniz. Yemek yemek istiyorsanız sevdiklerinizle bir tatlıyı paylaşarak tüketimi azaltabilirsiniz. Acıktıysanız tatlı yemeyin.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı