Ekonomi

Bol petrol arzı, Orta Doğu’daki gerilimin ortasında fiyatları sabit tutuyor

Analistler ve tüccarlar, önemli ham petrol türlerinin mevcut bolluğunun, Orta Doğu’daki çatışmaların vadeli petrol fiyatları üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor. Geçen hafta Brent tipi ham petrolün varil fiyatı kısa bir süreliğine 92 doları aşarak Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı, ancak dünyanın önde gelen üretim bölgesi olan Orta Doğu’dan gelen petrol arzı üzerindeki etkisi asgari düzeyde kaldı.

Petrol brokerliği şirketi PVM’den Tamas Varga, arzda ya da üretimde gerçek bir aksama olmadan petrol piyasasının geçen hafta sonunda görülen yüksek fiyatları aşmakta zorlanacağını belirtti. Bazı önemli ham petrol türlerinin fiyatları düşüş sinyalleri veriyor. LSEG verilerine göre, Kuzey Denizi’nde Forties ham petrolünün Şubat ayında 2,30 dolarla 2024’ün en yüksek seviyesine ulaşan Brent gösterge fiyatına primi 35 sente düştü.

İki tüccar, Afrika’nın en büyük ham petrol ihracatçısı olan Nijerya’nın Mayıs yüklemesi için planlanan kargoları satmakta zorlandığını ve 49 kargodan en az 35’inin hala satılamadığını açıkladı.

Cuma günü Brent, İsrail’in İran’a saldıracağı haberlerinin ardından 3,50 doların üzerinde bir artışla 90,75 dolara kadar yükseldi, ancak bu bir önceki Cuma günkü zirvenin altında kaldı ve fiyatlar günü yatay kapattı. Rystad Energy’den Jorge Leon, piyasa temellerine dayanarak Brent’in adil değerinin 83$ civarında olduğunu ve mevcut fiyatların jeopolitik endişeler için bir prim içerdiğini belirtti. Leon, Orta Doğu’da önemli bir tırmanma olmadığı sürece bu primin istikrar kazanmasını ve azalmasını bekliyor.

HSBC analistleri, OPEC+ grubunun yedek üretim kapasitesinin petrol fiyatlarını kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu ve jeopolitik riskin makul bir miktarının zaten fiyatlara dahil edildiğini belirtti. Fiziki petrol piyasasındaki zayıflama, rafineri bakımlarının zirveye ulaşmasına, ABD’den gelen arzın artmasına ve daha önceki üretim kesintilerinin Şubat ayında görülen gücü tersine çevirmesine bağlanıyor.

Kpler verilerine göre, Libya petrol üretimi daha önceki kesintilerden geri döndü ve ABD’nin Ocak-Nisan 2024 arasında Avrupa’ya ham petrol ihracatı bir önceki yıla göre daha yüksek. Brent benchmarkının arkasındaki altı akıştan en önemlisi olan West Texas Intermediate (WTI) Midland ham petrolünün de iyi bir mevcudiyeti var.

Backwardation olarak bilinen ve yakın vadeli fiyatların daha uzak vadeli fiyatlardan daha yüksek olduğu piyasa yapısı hafifledi. İlk ay vadeli Brent kontratının altı ay vadeli kontrata primi Perşembe günü varil başına 3,51 dolara gerileyerek yaklaşık bir ayın en düşük seviyesine indi ve arz sıkışıklığının azaldığına işaret etti.

Ancak, Orta Doğu’dan gelen daha ağır ve ekşi ham petrol arzı sıkışıklığını koruyor. Deneyimli petrol tüccarı Adi Imsirovic’e göre, OPEC+ arz kesintileri ekşi ham petrol arzını önemli ölçüde azalttı ve üreticiler daha hafif kalitelerin satışını tercih etti. Bu dengesizlik, Meksika’nın son dönemde ham petrol ihracatını azaltması ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin daha hafif olan Murban ham petrolünü ihraç ederken daha ağır olan Yukarı Zakum ham petrolünü yeni Ruwais rafinerisine yönlendirmesiyle daha da kötüleşti.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın günlük altı milyon varile yakın olduğunu tahmin ettiği OPEC+’nın yedek üretim kapasitesi, olası arz kesintilerine karşı bir tampon oluşturarak petrol fiyatlarına ek istikrar sağlıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu