Sağlık

Tatil, aile iletişimini güçlendirmek için ideal zamanı sunar

Tatil aile bağlarını güçlendirmek için ideal zamanı sunuyor

Çocuklar karnelerini değil, ailelerinin tepkilerini merak ediyor

Uzmanlar, çocuğun notları düşükse ona bağırmak ve cezalandırmak yerine nedenlerini anlamaya çalışmamız gerektiğini, notları yüksek diye çocuğu değerli hediyelerle ödüllendirmekten kaçınmamız gerektiğini söylüyor.

Tatilin aile bağını güçlendirmek için ideal bir zaman sunduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı İyi, “Aile aktiviteleri ortak zaman geçirmek ve duygusal bağları güçlendirmek açısından önemli.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Işık Dava, yarıyıl tatilini çocuklar ve aileleri için değerlendirdi.

Yarıyıl tatili, ikinci döneme keyifli bir başlangıç ​​yapmak için değerli bir fırsattır.

2023-2024 eğitim-öğretim yılının ilk yarısının tamamlandığını ve yorucu bir eğitim döneminin geride bırakıldığını belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Işık İdeal, “Yarıyıl tatili çocukların okula iyi bir başlangıç ​​yapabilmesi için önemli bir fırsat. ikinci dönem. Çocukların arada bir dinlenmeye ihtiyaçları var.” söz konusu.

Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı İyi, çocuğun notları düşükse ona bağırmak ve cezalandırmak yerine bunun nedenlerini anlamaya çalışmamız gerektiğini belirterek, “Bir çocuğun ailesi tarafından kabul görmesi çok önemli. o. “Çocuklar karnelerindeki zayıf noktalar hakkında endişelenmek yerine, ailelerinin tepkisi hakkında endişeleniyorlar.” dedi.

Ailelere yönelik teklifler neler?

Ailelere şunu söyleyin: “Çocuğunuzun yıl boyunca gösterdiği çabaları anlatın. Karnesiyle ilgili düşünce ve duygularını ifade etmesine izin verin. “Çözümleri çocuğunuzla birlikte değerlendirin.” Önerilerini dile getiren Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, şöyle devam etti:

“Karnede iyileştirilmesi gereken dersler hakkında konuşmadan önce yüksek notlarını takdir edin. Başarı alanlarını vurgulayın. Kendinizi kardeşinizle ya da çevrenizdeki diğer çocuklarla kıyaslamayın. Çocuğunuzla konuşurken, onu yargılamadan, notlarının düşük olmasının nedenini bulmasına yardımcı olun.

Çocuğu yargılamak ve eleştirmek yerine onu anlamak gerekir.

Örneğin; Matematikten düşük not alan bir çocuğa ‘Türkçe notlarınız konuyu anladığınızı gösteriyor ama sanırım Matematikte biraz zorluk çekiyorsunuz’ deyin. Ne düşünüyorsun? Çalışma sisteminizi gözden geçirmek ister misiniz?’ sorabilirsin. Bu şekilde çocuğunuzu yargılamak ve eleştirmek yerine anladığınızı ve desteklemek istediğinizi göstermiş olursunuz.”

Notları yüksek olduğu için çocuğu değerli hediyelerle ödüllendirmekten kaçınmak gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog İnci Işık İdeal, “Bu tür hediyeler çocuğunuza ancak onu sevdiğiniz mesajını verebilir. yüksek notlar alır. Çocuklar her şeye rağmen koşulsuz sevildiklerini ve güvenildiklerini hissetmeliler.” söz konusu.

Tatil kişisel gelişim ve aile bağlarını güçlendirmek için bir fırsattır

Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, yarıyıl tatiline ilişkin, “Bu dönem dinlenme ve eğlencenin yanı sıra bireysel gelişim ve aile bağlarının güçlendirilmesi için de eşsiz bir fırsat sunuyor.” söz konusu.

Çocuklara ve ailelere bu süreci en iyi şekilde değerlendirebilmeleri için bazı önerilerde bulunan Uzman Klinik Psikolog İnci Işık Dava, “Tatiller çocukların dinlenmesi, enerji toplaması, eğlenmesi, aileleriyle birlikte olması, stresten kurtulması için değerlendirilmeli” dedi. derslerin stresi. Tatil, aile iletişimini güçlendirmek için ideal bir zaman sunar. “Aile olarak yapılan aktiviteler, ortak zaman geçirme ve duygusal bağları güçlendirme açısından önemli.” söz konusu.

Tatil boyunca çocuklar evde boş bırakılmamalıdır.

Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, tatil döneminin derslere gitmeden geçmesinin çocuğun okula uyumunu zorlaştıran bir sürece girmesine neden olabileceğini belirterek, “Çocukların karneleri zayıf olsa bile dinlenmeleri gerekiyor. Tatilin bir bölümünde dinlenmeye ve yeni dönem için güç kazanmaya ihtiyaçları var. Çocuğu yarıyıl tatilinde kısıtlamak yerine eksik kaldığı noktaları tekrarladıktan sonra aktivite planlaması yapılabilir. Yarıyıl tatili öğrenmeyi sadece derslerle sınırlamamalı. Bilim projeleri, kitap okuma etkinlikleri, aile oyunları gibi eğlenceli ve eğitici etkinliklerle çocukların öğrenme süreçlerini destekleyin. Tatil boyunca çocuklar evde boş bırakılmamalıdır. İlgi alanları doğrultusunda etkinlikler planlayın. Bu dönemde çocuklara ilgi duydukları konularda derinleşme ve becerilerini geliştirme şansı verin. Onları sanat, spor, müzik gibi alanlara yönlendirmek özgüvenlerini artırabilir.” dedi.

Çocuğunuzun merak ettiği tarihi mekanları ziyaret edin

Ailelerin çocuklarıyla birlikte açık havada vakit geçirmesini de öneren Uzman Klinik Psikolog İnci Işık Dava, şöyle devam etti:

“Hava nasıl olursa olsun çocuğunuzla birlikte yürüyüşe çıkın.   Doğa yürüyüşleri yapın. Çocuğunuzun merak ettiği tarihi yerleri ziyaret edin. Sinema, tiyatro gibi etkinliklerden keyif alarak yaratıcılıklarını geliştirebilirler. Bu tatil döneminde çocuklar daha geç uyumak isteyebilirler. Tatil döneminde çocuklarınızla konuşup kurallarınızı biraz daha gevşetebilirsiniz.

Ailenizle okuma zamanları planlayın

Çocukların öğrendiklerini tekrarlaması kalıcı öğrenmeyi ve akademik başarıyı sağlayacaktır. Bu nedenle tatil dönemlerinde tekrar çalışmak önemlidir. Tatil boyunca çocuğunuzla birlikte bir çalışma programı yapın ve günün hangi saatinde ders çalışıp ödevlerini yapacağına birlikte karar verin. Eksik bahisler günün belirli saatlerinde desteklenebilir.

Teknoloji kullanımına belirli kurallarla son verilmelidir. Çocuğunuzun televizyon, bilgisayar ve tablet kullanım süresini birlikte konuşarak belirleyin. Bunu yaparken bir yasaktan ziyade ‘bugüne ayrılan sürenin tamamı bu kadar’ şeklinde ifade edilebilir. Arkadaşlarıyla planlar yaparak sosyalleşmesine destek olun. Ailece okuma zamanları planlayın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

karatas-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu